Ontdek Zierikzee

smaakvol & luxe sfeervol

Deze historische stad met zijn talloze middeleeuwse straatjes en ongeveer 11.000 inwoners telt 568 monumenten. De geschiedenis van handel, vakmanschap en visserij heeft veel, nog steeds zichtbare, sporen nagelaten. Monumentale poorten, gevels, kerken, torens en windmolens sieren het silhouet van Zierikzee. De oude stad is sinds 1971 historisch erfgoed.

Brug Zuidhavenpoort

Stadsinformatie

Zierikzee mag anno 2020 bestempeld worden als dé nieuwste geheime bestemming van Nederland. De fiere hoofdstad van Schouwen-Duiveland ligt klaar om op niveau ontdekt te worden. De komst van Mondragon maakt dit nu eindelijk mogelijk. Wandel door de oude binnenstad en ontdek haar pracht en praal. Wist u al dat Zierikzee de hoogste monumentendichtheid van Nederland heeft? Een bezoek aan het Stadhuismuseum is een absolute must. De rijke historie van de havenstad is hier duidelijk zichtbaar en tastbaar. In een goed uur leert u, al wandelend door de werkelijk prachtige zalen, alles over haar belangrijke positie in de Gouden Eeuw en haar rol op het maritieme wereldtoneel.

Straten als de Appelmarkt, Poststraat, Mol en natuurlijk de Oude Haven zelf zijn een genoegen om te verkennen. Boetiekjes met echt en bijna echt antiek maken de collectioneur in u los. Wedden dat u de verleiding van onze knusse eetcafés – met zelfgemaakte taartjes in hun vitrines – niet kunt weerstaan? Zierikzee herbergt ook het onlangs en officieel gekozen beste café van Nederland, echt waar. Om de hoek bij Mondragon.

Noordhavenpoort Zierikzee

De Nieuwe Haven

Flaneer ’s avonds ook langs de Nieuwe Haven en inspecteer de jachten die zij aan zij liggen naast stoere vissersboten. Die ’s ochtends voor dag en dauw uitvaren om platvis en garnalen op de Noordzee te vangen, of de fameuze oesters uit de Oosterschelde. Het schijnt dat, als u er op tijd bij bent, u van de schipper even mag proeven van zijn buit. 

Tussen de Nieuwe Haven en de Oude Haven ligt de Zuidhavenpoort. Een donjon die vroeger de stad beschermde en nu een uniek carillon huisvest waarvan de het klokkenspel overdag elk uur als een heldere waterval over de binnenstad klatert.

Nieuwe Haven Zierikzee In Avondlicht

De omgeving

Ook de omgeving van Zierikzee heeft een bezoeker veel te bieden. In Dreischor is de inmiddels zeer beroemde wijngaard De Kleine Schorre te bezoeken. De Pinot Gris+ van de wijnboer heeft al vele prijzen gewonnen. U kunt deze, net zijn als andere wijnen, ter plaatse proeven en kopen. En natuurlijk schenken wij deze wijn ook met gepaste trots in Restaurant Cristó. Net ten oosten van Zierikzee ligt het Watersnoodmuseum waar herinneringen aan de watersnoodramp van 1953 in woord en beeld te beleven zijn. Vier caissons voeren u mee door de geschiedenis van die tijd, en besteden ook aandacht aan de moderne deltawerken die Zeeland en Nederland nu beschermen.

Ook de Noordzeekust is vanuit Zierikzee prima te bereiken. Een kwartiertje met de auto, een half uurtje op de fiets of met het openbaar vervoer.

 

Zo geniet u van zon, zee en strand overdag – in alle jaargetijden – en keert u aan het einde van de middag terug naar de behaaglijkheid van de stad. Wist u dat Mondragon elektrische fietsen verhuurt? Zelfs een straffe tegenwind kunt u zo makkelijk aan!

De naam Zierikzee komt voort uit de samenstelling van de voornaam Zierik (Siric) en het Oudnederlandse woord ‘aa’  of ‘ee’ dat voor water staat. De eerste keer dat de naam opduikt is in 1156 maar er was al een sprake van bewoning in het jaar 976. In 2020 vieren wij het feit dat Zierikzee 800 jaar geleden stadsrechten kreeg, hetgeen natuurlijk prachtig samenvalt met de officiële opening van Mondragon.